Thursday, September 13, 2007

Diet Yang Sesuai Ketika Ramadan

Apakah pengambilan makanan yang sesuai dan berapakah ia boleh diambil ketika bulan Ramadan?
Foods Gifs Images



Di bawah ini adalah cadangan dan kumpulan makanan yang perlu diikuti bagi memastikan anda mendapat khasiat yang secukupnya ketika berpuasa.

  1. Roti / bijirin / nasi, biskut ringan : 6 hingga 11 hidangan/sehari
  2. Daging / kekacang / kacang : 2 hingga 3 hidangan/sehari
  3. Susu dan produk dari susu : 2 hingga 3 hidangan/sehari
  4. Sayur-sayuran : 3 hingga 5 hidangan/sehari
  5. Buah-buahan : 2 hingga 4 hidangan/sehari
  6. Gula tambahan : kurangkan
  7. Lemak tambahan dan minyak poli tak tepu : 4 hingga 7 sudu

Jika anda mahukan tubuh badan anda tidak kehilangan zat yang sepatutnya ketika berpuasa, anda juga bolehlah mengikut saranan di bawah:

Hidangan Ketika Berbuka Puasa
Kurma - 2 atau 3 biji sehari
Jus - 1 hidangan (4 aun)
Sup sayur dengan biskut

Ketika berbuka puasa tubuh badan memerlukan sumber tenaga di dalam bentuk glukosa terutamanya untuk otak dan sel-sel darah. Kurma dan jus adalah sumber yang baik bagi memberi gula dalam badan. Kurma dan jus yang dicadangkan adalah cukup untuk membolehkan tahap glukosa dalam darah yang rendah menjadi normal semula. Jus dan sup pula dapat mengekalkan keseimbangan air dan mineral dalam tubuh.

Hidangan Ketika Makan Malam
Ambillah makanan dari kumpulan makanan berikut:

Kumpulan daging/kekacang
Daging lembu, ayam, ikan - 1 hingga 2 hidangan (saiz hidangan=1 hirisan=1 aun)
Kacang hijau dan sebarang jenis kekacang - 1 hidangan (setengah cawan)
Daging dan kekacang adalah sumber untuk protein, mineral dan sesetengah vitamin. Kekacang juga adalah sumber yang penuh dengan serat.

Kumpulan roti/bijirin
Roti gandum - 2 hidangan (saiz hidangan=1 aun)
Nasi yang telah dimasak - 1 cawan
Kumpulan ini kaya dengan sumber karbohidrat kompleks, di mana ia adalah yang baik untuk mendapat tenaga dan memberi protein, mineral dan serat. Elakkan terlalu banyak memakan kuih-muih yang manis dan berkalori.

Kumpulan susu
Susu atau yogurt - 1 cawan
(Mereka yang tidak boleh meminum susu boleh mengambil produk yang telah diperam seperti yogurt)
Kumpulan ini adalah penting untuk membaiki tisu dan beberapa fungsi fisiologikal.

Kumpulan sayuran
Salad campur seperti kubis, lobak, daun parsli, timun, ulam-ulam, brokoli, atau sayuran lain - 1 hidangan=1 cawan
Tambah 2 sudu minyak zaitun atau minyak poli tak tepu dan 2 sudu cuka.
Lemak poli tak tepu memberikan tubuh tambahan asid lemak dan asid keto.
sayuran yang telah dimasak seperti bendi, terung, kubis, bayam - 1 hidangan=4 aun.
sayur-sayuran adalah sumber penting untuk mendapat serat, vitamin A, keroten, lycopenes dan beberapa phytochemical, di mana kesemua ini adalah anti oksidan. Memakan sayur-sayuran dapat mencegah kanser, penyakit kardiovaskular dan beberapa masalah kesihatan.

Kumpulan buah-buahan
Buah-buahan sitrus dan buah-buahan lain - 1 hidangan
Buah elok dimakan untuk melancarkan pencernaan dan menghalang gastrointestinal. Buah sitrus memberikan vitamin C dan juga sumber utama serat.
Buah-buahan dan kacang campur boleh dimakan sebagai snek selepas makan malam atau sebelum tidur.

Hidangan Ketika Sahur
Makanan mestilah jenis yang ringan.
Makan nasi satu cawan, roti gandum atau bijirin oat - 1 hingga 2 hidangan, disertai dengan secawan susu.
Tambahkan 2 hingga 3 sudu minyak zaitun atau sebarang lemak mono tak tepu atau lemak poli tak tepu di dalam salad atau bijirin.
Makan 1 hingga 2 hidangan buah-buahan sebagai makanan terakhir.


Sumber: Mingguan Wanita (Edisi Aidilfitri 2002)

No comments: