Tuesday, August 28, 2007

Makanan Sihat Cegah Penyakit

Apakah makanan sihat?
Makanan sihat ialah pelbagai makanan yang segar dan suci daripada semua kumpulan makanan, tanpa lemak, kolesterol, gula dan garam berlebihan. Elok mengambil makanan mengandungi serat tinggi.


Faedah

  • Mencapai dan mengekal berat badan sesuai.
  • Mengurangkan risiko penyakit diabetes melitus, tekanan darah tinggi dan penyakit jantung koronari.
  • Mengurangkan kemungkinan mendapat penyakit berjangkit.

Panduan Amalan Makan Yang Sihat
  • Makan pelbagai jenis makanan dari semua kumpulan (seperti saranan piramid makanan)
  • Banyakkan makanan yang mengandungi bijian, bijirin dan kekacang.
  • Lebihkan sayur dan buah-buahan
  • Kurangkan gula, garam dan lemak
  • Timbangkan sukatan makanan yang dimakan dengan aktiviti harian
  • Minum banyak air kosong sekurang-kurangnya lapan gelas sehari.

Petua Mengurangkan Pengambilan Lemak dan Kolesterol
  • Buang semua lemak yang kelihatan pada daging dan ayam termasuk kulit ayam.
  • Kurangkan makan organ dalaman seperti hati, ginjal dan perut.
  • Pilih susu dan hasil tenusu yang rendah lemak atau tanpa lemak.
  • Kurangkan makan kuih yang banyak lemak, bergula atau santan.
  • Memasak dengan memanggang, mengukus dan merebus.

Petua Mengurangkan Pengambilan Gula
  • Kurangkan minuman/makanan manis.
  • Makan makanan segar seperti buah-buahan sebagai pemanis mulut.

Petua Mengurangkan Pengambilan Garam
  • Kurangkan penggunaan garam dalam masakan.
  • Kurangkan penggunaan bahan penambah rasa seperti kicap, sos tiram dan sos tomato.
  • Kurangkan makanan yang diawet seperti ikan masin dan sayur jeruk.
  • Kurangkan makanan diproses seperti keropok, kerepek dan sardin.

Makanan Yang Boleh Meningkatkan Risiko Penyakit Jantung Koronari
  • Makan lemak berlebihan
  • Makan terlalu banyak atau melebihi keperluan
  • Kerap memakan makanan berkalori tinggi
  • Garam dan gula berlebihan


Sumber: Kumpulan Penyelidik Projek Intervensi Komuniti Penyakit Kardiovaskular

No comments: